Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ             
Παροικία, ΤΚ 84 400
Τηλ. 2284024124
Αρ. Πρ. 34 /02-12-2016
Προς:   ΟΛΜΕ
            Άλλες ΕΛΜΕ
           
Κοιν:   Μέλη ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου
            Σχολεία Δευτεροβάθμιας Πάρου-Αντιπάρου
            ΜΜΕ


Ο ΟΟΣΑ βλάπτει σοβαρά την Τεχνική ( κι όχι μόνο) Εκπαίδευση
Περίπου  δυο μήνες από τη μη έγκριση ολιγομελών τομέων στα ΕΠΑΛ, το υπουργείο παιδείας συνεχίζει να κωφεύει στα αιτήματα των συλλόγων των εκπαιδευτικών και των ΕΛΜΕ για κατάργηση του ελάχιστου αριθμού μαθητών προκειμένου να εγκριθούν  ολιγομελείς τομείς και κάνει ότι δε βλέπει τα κοινωνικά κι εκπαιδευτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν (μαθητική διαρροή, άγχος μαθητών, οργανικές θέσεις κ. λ) .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΠΑΛ Πάρου όπου μαθητές αναγκάστηκαν  να μετακομίσουν σε άλλο νησί για να γραφτούν στους τομείς που δεν εγκρίθηκαν στην Πάρο.
Παράλληλα το υπουργείο (όπως και  η ΔΔΕ Κυκλάδων  αλλά και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου) δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα αιτήματα κι ερωτήματα που στάλθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του γραπτώς (τα οποία απλώς πήραν αριθμό ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου). Κάνει εντύπωση το γεγονός  ότι δεν απάντησαν ούτε σε ερώτημα για τη μη δήλωση λειτουργικών κενών στα ΕΠΑΛ, αλλά ούτε και σε πρόταση που προσυπέγραψαν ΕΛΜΕ και σύλλογοι διδασκόντων για αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς κατηγοριοποίησης σχολείων όπου αυτό αφορά περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει άλλη δημόσια δομή τεχνικής εκπαίδευσης και οι συνθήκες μετακίνησης μαθητών είναι αδύνατη ( π.χ νησιωτικότητα).
Εννοείται πως όλα τα παραπάνω είναι λεπτομέρειες για το υπουργείο που πίσω από τα κάθε λογής πορίσματα τύπου Λιάκου, επιδιώκει την εφαρμογή των τεχνοκρατικών κι αντιδραστικών επιταγών του ΟΟΣΑ.
Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια να εφαρμοστεί το μνημόνιο της λιτότητας στην εκπαίδευση, με στόχο ακόμη περισσότερες περικοπές στο ήδη υποχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό σύστημα, επιστρατεύονται για άλλη μια φορά οι δήθεν  αξιόπιστες εκθέσεις του ΟΟΣΑ.
Είναι γνωστή η προσπάθεια να παρουσιαστεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα  με υπερτροφική αναλογία εκπαιδευτικών – μαθητών για να εφαρμοστεί ο «κόφτης» στην εκπαίδευση σε ευρύτερα πεδία.
Η  τεχνική εκπαίδευση είναι το πρώτο θύμα της άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Ακολουθεί φυσικά η μεθόδευση για την Ειδική Αγωγή κι έπεται συνέχεια.
Ο «εξορθολογισμός» και όλα τα λοιπά που επικαλείται το υπουργείο καθόλου δεν το εμπόδισαν να «παραγγείλει» νέα έκθεση στον ΟΟΣΑ η οποία θα στοιχίσει 95.000,00 €.(δείτε την ανάθεση του έργου στο: http://et.diavgeia.gov.gr/f/minedu/find/unit:979)

Θα είναι λαϊκισμός να ρωτήσουμε το υπουργείο πόση είναι η αναλογία των 95.000,00 € ανά μαθητή ολιγομελών τομέων ΕΠΑΛ που δεν εγκρίθηκαν;
·        Απαιτούμε την κατάργηση του αντιδραστικού μέτρου του ελάχιστου αριθμού μαθητών στους ολιγομελείς τομείς.

·        Απαιτούμε επιτέλους από την ΟΛΜΕ  ουσιαστική αγωνιστική διεκδίκηση κι όχι άλλη μια ανακοίνωση κυβερνητικού συνδικαλισμού.


·        Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μέσα σε ένα δυναμωμένο δημόσιο σχολείο.

Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει
Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ

Για το ΔΣ


Η Πρόεδρος                                                            Η Γραμματέας

Κατερίνα Ατζίδου                                                   Ειρήνη Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου