Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ TΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

ΔΗΛΩΣΗ TΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ


ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Ο ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ!


Η απόσυρση της διάταξης για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών που ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, δείχνει ότι μόνο οι συλλογικοί, οργανωμένοι και ανυποχώρητοι αγώνες μπορούν να τους σταματήσουν!
«Δεν υπάρχει λόγος να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ»  απάντησαν τα ΣΥΝΕΚ σε πρόταση των Παρεμβάσεων, τόσο σήμερα Τρίτη 26/04 (ημέρα τακτικής συνεδρίασης του Δ.Σ.) όσο και την επόμενη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στο αίτημα.
         Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ παραμένουν ανοιχτά τεράστια ζητήματα:
·  Το υπουργείο δεν καταργεί το ν.3848. Συνεχίζει να μη δεσμεύεται για μόνιμους διορισμούς και αριθμό πρόσληψης αναπληρωτών.
·  Πρόκειται να ψηφιστούν αντιεκπαιδευτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την έρευνα.
·  Το χειρότερο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο όλων των εποχών, έχει κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, με πιθανή ημερομηνία ψήφισής του 9–10 Μάη.
·  Τα αντιλαϊκά μέτρα των 5,5 δις κλειδώνονται και έρχεται 4ο μνημόνιο «κάβα» σαν συνέχειά τους.
·  Ο κυβερνητικός διάλογος των «προθύμων» καλά κρατεί και δημοσιεύει στα ενδιάμεσα πορίσματά του νέα αντιδραστικά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα, προδιαγράφοντας νέο Αρμαγεδώνα για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στην εκπαίδευση.
Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ, καλύπτοντας για μια ακόμη φορά τα κυβερνητικά νώτα, δε θεωρεί όλα τα παραπάνω σημαντικούς λόγους για να συνεδριάσει άμεσα και να οργανώσει τον αγώνα που πρέπει να δώσει ο κλάδος. Ακυρώνει συνειδητά το ρόλο της Ομοσπονδίας σε μια κρίσιμη στιγμή. Κατά τα άλλα περισσεύουν οι ανέξοδες κορώνες για «εγρήγορση» και «άμεση κλιμάκωση» στις προκηρύξεις των παρατάξεων, που ανατίθενται από την αρχή της χρονιάς άλλωστε στην ΑΔΕΔΥ.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει ο οδοστρωτήρας των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά τη συμφωνία της με ΕΕ – ΔΝΤ και με συμπαραστάτες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ. Οι εκπαιδευτικοί, οι ΕΛΜΕ, οι επιτροπές αγώνα έχουν δείξει και σε άλλες αντίστοιχες περιόδους ότι ξέρουν καλά τι σημαίνει οργάνωση της αντίστασης και της πάλης, συντονισμός και αποφασιστικός αγώνας, με όλες τις μορφές.
Να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική τους. Να μην αφήσουμε τον υποταγμένο συνδικαλισμό, να στερεώνει τις καρέκλες του πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων και των ζωών μας.  Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Τώρα είναι που πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ένταση στους αγώνες μας!
                                                  
                                                       ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Ιωαννίδου Γιώτα, Γιαννάτου Κική

Αθήνα, 26/4/16

ΕΛΜΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ Π. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ                                   Λιβαδειά  20-4- 2016


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας καταγγέλλει το κλίμα τρομοκρατίας που με την κάλυψη της Κυβέρνησης προωθείται το τελευταίο διάστημα κατά των συνδικαλιστών αλλά και άλλων συλλογικοτήτων με την καθοδήγηση των μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα με άξονα το προσφυγικό. Τελευταίο κρούσμα η κλήση σε προκαταρτική εξέταση του συνδικαλιστή Αντωνόπουλου Παύλου, πρώην μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και μέλους της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και του ΚΕΜΕΤΕ, από την ασφάλεια του Λιμεναρχείου Πειραιά μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά λόγω δημοσιευμάτων εφημερίδων κατά της δράσης του Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλογικοτήτων και φοιτητικών συλλόγων για τη στήριξη και ενημέρωση των προσφύγων για τα δικαιώματα τους, όπως αυτά κατοχυρώνονται από τις Διεθνείς συμβάσεις. Εγκαλείται για “διασπορά ψευδών ειδήσεων δια του τύπου και διέγερσης”.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Βοιωτίας καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την τακτική φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πρόσφυγες, όπως απορρέουν από τη σύμβαση της Γενεύης και από όλες τις άλλες διεθνείς συμφωνίες. Κάτω τα χέρια από τους αλληλέγγυους προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και τους συνδικαλιστές που με συνέπεια ασκούν τα συνδικαλιστικά καθήκοντα που τους αναθέτουν οι εργαζόμενοι.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Δαμιανίδης Χρήστος                               Κυριάκου Διομήδης



Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ.Δ.Ε. ΠΕΜΠΤΗ 21/4

Ε Λ Μ Ε   Β Ο Ι Ω Τ Ι Α Σ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 & ώρα 14.00΄
Κοινή Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας με τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε., αρχικά
στη Δ/νση Α΄/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας και στη συνέχεια στη Δ/νση Β΄/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας ενάντια στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών κατά τη σχ.  χρονιά 2016-2017

  Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγκαλιάσουν τον αγώνα των αναπληρωτών


ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ και  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·       Μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση.
·       Κατάργηση του Ν.3848/10.
·       Απόσυρση των προτάσεων του Υπουργείου για το σύστημα προσλήψεων των αναπληρωτών.
·       Σύστημα διορισμών σύμφωνα με τη θέση του κλάδου.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ
ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ & ΔΕ: Ο ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ… ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  ΠΕ & ΔΕ
20  4 2016
www.paremvasis.gr                                                                                                                                          http://paremvaseisde.gr
Ο ΒΗΧΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ ΔΕΝ… ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ
ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
Όταν ο υπουργός παιδείας ανακοινώνει μηδενικούς διορισμούς, χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και σύστημα προσλήψεων τέτοιο, ώστε η πλειοψηφία τους να μην ξαναδουλέψει στην εκπαίδευση, ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ βγάζουν καταγγελία και στοχοποιούν τις Παρεμβάσεις, γιατί αρνήθηκαν να κουκουλώσουν ότι η πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ - ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ, παζαρεύει πίσω από την πλάτη των αναπληρωτών, το κόψιμο της προϋπηρεσίας, αποδεχόμενη ουσιαστικά το πλαίσιο του ν. 3848 και του υπουργείου. Στις κάμερες υπερασπίζονται τάχα τα συμφέροντα του κλάδου και την ίδια στιγμή στέλνουν πρόταση του νομικού Συμβούλου για πλαφόν 84 μήνες προϋπηρεσία και όλη τη νομική επιχειρηματολογία του Υπ. Παιδείας.
Τι ειρωνεία … Οι ίδιες παρατάξεις είχαν καταγγείλει ξανά τις Παρεμβάσεις στην αρχή της χρονιάς. Όταν τα κενά στα σχολεία ήταν τραγικά και η δυναμική παρέμβαση των αναπληρωτών στην επίσκεψη Φίλη στα γραφεία της ΟΛΜΕ, με την αστυνομία στην είσοδο, απαίτησε διορισμούς και προσλήψεις. Η στάση των Παρεμβάσεων τότε ενόχλησε το προφίλ του υπουργού και της κυβέρνησής του ότι συνδιαλέγονται με τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών. Υπάρχει όμως και παρελθόν…
Όταν η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το Μάιο του 2013 κινδύνευε, οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ έτειναν χείρα βοηθείας, ακυρώνοντας μαζί με τη ΔΑΚΕ, την αποφασισμένη με συντριπτική πλειοψηφία απεργία, από μαζικότατες Γενικές Συνελεύσεις, ανοίγοντας το δρόμο για τις απολύσεις – διαθεσιμότητες.
Όταν το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απειλήθηκε από ένα συντριπτικό, λαϊκό «όχι» στην συνέχιση της εφαρμογής των μνημονίων, της ΕΕ και του ΔΝΤ, η ΝΔ μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, έτειναν χείρα βοηθείας για την μετατροπή του σε ένα άθλιο «ναι» και την υπογραφή του 3ου μνημονίου.
Φέτος που η προσπάθεια των ΣΥΝΕΚ για συγκάλυψη- δικαιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής ασθμαίνει, η ΔΑΚΕ συνεπικουρεί πάλι. Συμβάλλοντας στη «διάσωση» της παρωδίας του κυβερνητικού, εθνικού διαλόγου, κάνει σαφές ότι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και η υποταγή στην εξουσία είναι εγγεγραμένη στα παραταξιακά της γονίδια, ανεξάρτητα του ονόματος της κυβέρνησης.
Η άθλια αυτή παράσταση παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, παίζεται και τώρα πάνω στις πλάτες των συναδέλφων αναπληρωτών. Τους δηλώνουμε απερίφραστα. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους! Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω και θα τους αφήσουμε να μετατρέπουν ανενόχλητοι την Ομοσπονδία και τα συνδικάτα σε νομικό παράρτημα του υπουργείου. Ότι θα αφήνουμε να περνά η κυβερνητική πολιτική των απολύσεων, της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, του ασφαλιστικού και φορολογικού Αρμαγεδώνα, μένοντας στην ασφάλεια πολιτικών εκτιμήσεων και συμπερασμάτων, μόνο.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές, να συμμετάσχουν αποφασιστικά στην κινητοποίηση αύριο Πέμπτη 21/4, στο υπουργείο παιδείας στις 12.00 και στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν για το ασφαλιστικό. Συγκρουόμαστε με την κυβέρνηση και την πολιτική μνημονίων, ΕΕ, ΔΝΤ.
Ανατρέπουμε τις επιλογές τους και τους «νόμους» των μνημονίων. Δεν παζαρεύουμε. Να αποσυρθεί τώρα ολόκληρη η διάταξη Φίλη για τις «προσλήψεις» αναπληρωτών. Κανείς αναπληρωτής απολυμένος. Κατάργηση του ν. 3848 κι όχι της προϋπηρεσίας. Μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί! Κάλυψη των πραγματικών κενών. Όχι στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης, που ξεκινούν από την ΤΕΕ, την ειδική αγωγή και τα νηπιαγωγεία και μέχρι το Σεπτέμβρη θα αφορούν όλους.

ΔΕ ΝΙΚΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 
ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των προκατόχων της  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει τα πιο αντιδραστικά μέτρα στην παιδεία, που περιέχονται  στο 3ο μνημόνιο και υπαγορεύονται από Θεσμούς-ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ.
Ο υπουργός παιδείας υλοποιεί όλα όσα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει η Διαμαντοπούλου και ο Αρβανιτόπουλος. Εμπαίζει όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο ότι τάχα πραγματοποιεί τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία και ταυτόχρονα καταθέτει και ψηφίζονται στη Βουλή τροπολογίες και διατάξεις που διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σχολείο και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Κυβέρνηση και υπουργείο συνεχίζουν για  6η χρονιά να μην υλοποιούν μόνιμους διορισμούς, εκμηδενίζουν την προϋπηρεσία των αναπληρωτών και οδηγούν στην απόλυση χιλιάδες συναδέλφους που υπηρέτησαν χρόνια ολόκληρα στα σχολεία. Διαλύουν την ΤΕΕ και δημιουργούν δεξαμενή πλεοναζόντων καθηγητών. Χτυπούν άμεσα την ειδική αγωγή και καταργούν τα τμήματα ένταξης. Κλείνουν νηπιαγωγεία. Συγχωνεύουν και καταργούν τμήματα στοιβάζοντας τους μαθητές στις τάξεις.
Ψάχνουν τρόπους να κουκουλώσουν τα 30.000 κενά των σχολείων το Σεπτέμβρη. Επεξεργάζονται σχέδια για αύξηση ωραρίου, αύξηση διδακτικής ώρας, αλλαγή στις ώρες των μαθημάτων στα ωρολόγια προγράμματα, αλλαγές στις αναθέσεις, υποχρεωτικές μετακινήσεις κλπ
Ως Παρεμβάσεις πιστεύουμε ότι η δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο στις 15/4 ήταν μόνο η αρχή. Επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η διάταξη-έκτρωμα του Φίλη θα πάει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, ζητήσαμε από τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ να γίνει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την Κυριακή 17/4, προκειμένου, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, να οργανώσουμε τις δράσεις και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Ομοσπονδίας. Η πλειοψηφία του ΔΣ δεν απάντησε καν στο αίτημά μας, αποκλιμακώνοντας για ακόμη μία φορά κάθε μορφή αγωνιστικής διεκδίκησης και αφήνοντας το υπουργείο να δρομολογήσει ανενόχλητο τις εξελίξεις που αφορούν στο εργασιακό μέλλον και τη  ζωή των συναδέλφων.
Οφείλουμε να αναμετρηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να προασπίσει τις κατακτήσεις του, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη μόρφωση απαιτώντας άμεσα:
Απόσυρση της διάταξης Φίλη για τις προσλήψεις αναπληρωτών
Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς τώρα στην εκπαίδευση με βάση την προϋπηρεσία και το χρόνο λήψης πτυχίου. Κατάργηση του ν. 3848/2010.
Κονδύλια τώρα για διορισμούς και λειτουργία σχολείων
Κλιμακώνουμε τις δράσεις μας την επόμενη εβδομάδα:
Δευτέρα 18/4: Καλούμε τις ΕΛΜΕ να πάρουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ενημέρωσης εκπαιδευτικών, γονέων και όλης της κοινωνίας / δημιουργίας επιτροπών αγώνα
Τρίτη 19/4: Διαδηλώνουμε κατά του σχεδίου νόμου για την έρευνα και άλλες διατάξεις που συζητιέται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 6.30μμ.
Τετάρτη 20/4: Διαδηλώνουμε πανελλαδικά, το μεσημέρι σε Περιφέρειες και Διευθύνσεις, έναν από τους βασικούς πυλώνες εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών μέτρων του υπουργείου.
Πέμπτη 21/4: Απαιτούμε από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να κηρύξουν 24ωρη απεργία και πραγματοποιούμε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.
Απαιτούμε από την ΟΛΜΕ να καθορίσει άμεσα νέες Γ.Σ. και συνέλευση προέδρων για να αποφασιστεί η παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που με τα δεδομένα που υπάρχουν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων και μέσα στις εξετάσεις.

  
                                                                                        Αθήνα, 17 Απρίλιου 2016

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ – ΠΕ : ΜΟΝΙΜΟΙ, ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ν.3848

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΕ–ΠΕ 
ΣΤΑ ΔΣ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ
ΜΟΝΙΜΟΙ, ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ν.3848
Να αποσυρθεί τώρα η πρόταση- έκτρωμα του υπουργείου για τις προσλήψεις αναπληρωτών!
Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη, μαχητική, πανελλαδική κινητοποίηση αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νηπιαγωγών που πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας καθώς και όλες τις κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα. Το μήνυμα των αγωνιζόμενων είναι σαφές. Πάρτε πίσω την κατάπτυστη διάταξη των απολύσεων και της ανεργίας, πρόταση δήθεν πρόσληψης των αναπληρωτών, τώρα! Κατάργηση του ν.3848/2010 της Διαμαντοπούλου. Μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί και κονδύλια για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Όχι σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, σχολείων, νηπιαγωγείων, γενικής και τεχνικής παιδείας, τμημάτων ένταξης, όχι στην κινητικότητα και την αύξηση ωραρίου. Κανείς δεν περισσεύει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Καταγγέλλουμε την αστυνομοκρατία και την μαζική παρουσία ΜΑΤ και αστυνομικών με πολιτικά , οι οποίοι για μια ακόμη φορά «προστάτεψαν» τον μνημονιακό υπουργό παιδείας και τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησής του από το εκπαιδευτικό κίνημα.
Η απάντηση του υπουργού παιδείας ήταν ξεκάθαρη. Όχι μόνο δεν παίρνει τίποτε πίσω και προωθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή την πρόταση της ντροπής, αλλά ανακοίνωσε ευθέως χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων. Αφού για ακόμη μία φορά επικαλέστηκε τους 20.000 μόνιμους διορισμούς σε βάθος τριετίας, αν το επιτρέψουν Θεσμοί ΕΕ ΔΝΤ και αξιολόγηση(!), μετά από πίεση, αναφέρθηκε σε 20.000 συνολικά διορισμούς και προσλήψεις για την επόμενη χρονιά. Με δεδομένο ότι φέτος έγιναν πάνω από 23.000 προσλήψεις, αυτό αυτόματα σημαίνει τουλάχιστον 3.000 λιγότερους αναπληρωτές το Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι οι προσλήψεις αφορούν θέσεις κι όχι πρόσωπα, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των προσλήψεων με βάση τις ώρες και τους ανθρωπομήνες κι όχι πλήρους ωραρίου. Με δεδομένο ότι η χρονιά κλείνει με πάνω από 3.500 κενά και αν υπολογίσουμε και τις φετινές συνταξιοδοτήσεις καταλαβαίνουμε όλοι ότι όχι μόνο οι εργασιακές σχέσεις των μονίμων εκπαιδευτικών, αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας θα πεταχτούν στον Καιάδα.
 Άθλιο συνοδοιπόρο στην τακτική του αυτή, βρήκε ο Υπουργός και η κυβέρνησή του, την πλειοψηφία ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ της ΟΛΜΕ, που ακόμη και αυτή την κρίσιμη στιγμή δια του αντιπροέδρου δε δίστασαν ενώπιον του υπουργού και των συναδέλφων, να αποδεχθούν το πλαίσιο του υπουργείου και την εφαρμογή του ν.3848 βάζοντας στη συζήτηση το πόσο πρέπει να κοπούν οι μήνες προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών, παραβιάζοντας ακόμη και τις συνεδριακές αποφάσεις του κλάδου!
Η μαζικότητα και η μαχητικότητα της κινητοποίησης, δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Να μην κάνουμε τη χάρη του Υπουργού, που θέλει να κυβερνά με την ασφάλεια του «διαίρει και βασίλευε». Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή η αντιπαράθεση ομάδων και δήθεν διαφορετικών συμφερόντων εξυπηρετεί την κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική μνημονίων-ΕΕ-ΟΟΣΑ, της οποίας είμαστε όλοι θύματα και υπονομεύει τη συλλογική διεκδίκηση. Ούτε θα αφήσουμε τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές να παζαρεύουν πίσω από τις πλάτες των εκπαιδευτικών.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!
 Έκτακτες  ΓΣ παντού και ΓΣ προέδρων, επιτροπές αγώνα μονίμων-αναπληρωτών για αποφασιστική, αγωνιστική και απεργιακή κλιμάκωση την άλλη εβδομάδα.
ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
15/04/2016
Κική Γιαννάτου
Γιώτα Ιωαννίδου
Γιώργος Γαλάνης
Μιχάλης Μιλτσακάκης


ΕΛΜΕ Βοιωτίας Εθελοντική αιμοδοσία

ΕΛΜΕ Βοιωτίας
      Εθελοντική αιμοδοσία
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Η προσπάθεια για δημιουργία εθελοντικής ομάδας αιμοδοτών μελών της ΕΛΜΕ Βοιωτίας συνεχίζεται και φέτος σκοπεύοντας:
α) στην ευαισθητοποίηση των συναδέλφων  στο πολύ σημαντικό θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και την εξασφάλιση της ενεργού συμμετοχής τους,
β) στη συμβολή των εκπαιδευτικών στις αυξημένες ανάγκες αίματος της χώρας μας, που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς κ.ά.) ή περιπτώσεις έκτακτων κοινωνικών αναγκών και
γ) στη δυνατότητα προσφοράς αίματος στους συναδέλφους ή σε συγγενικά τους πρόσωπα.
 Φέτος συνδιοργανώνουμε εθελοντική αιμοδοσία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. περιοχής Λιβαδειάς.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΔΙΔΑΧ/Φ51/538/12254/14-05-2007 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών & 74275/∆2/10-07-2007, εγκύκλιο του  ΥΠΕΠΘ υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών (παράγραφος 5 του άρθρου 50 του ν.3528/2007).
Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ τους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ
Καλούμε τους Διευθυντές των σχ. μονάδων να διευκολύνουν όσους επιθυμούν - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ -  να λάβουν μέρος στην εθελοντική αιμοδοσία που συνδιοργανώνει η ΕΛΜΕ Βοιωτίας και ο ΣΕΠΕ Λιβαδειάς την

Τρίτη 19 Απριλίου 2016 (8.30-13.00
& 17.30-19.30)
Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 (8.30-13.00)
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
 (τμήμα αιμοδοσίας)



Γιώτα Ιωαννίδου: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΕ;

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΕ;

Γιώτα Ιωαννίδου, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας διαφημίζει την πρόταση της υποεπιτροπής διαλόγου για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, σαν δρόμο δήθεν αναβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προοπτικών των αποφοίτων της, μέσω της σύνδεσης με τις πολυδιαφημισμένες «ανάγκες της αγοράς», στην ουσία ετοιμάζεται να καταφέρει ένα αποφαστικό πλήγμα εναντίον τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ειδικότερα τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας, που διαχειρίζονται μεγάλο μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ 2016-2020 για την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, έχουν αποδεχτεί πλήρως και εφαρμόζουν χωρίς ουσιαστικές αλλαγές το σχεδιασμό που είχε φροντίσει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ,  σύμφωνα με τον οποίον:
 (α) όλα τα σεμινάρια κατάρτισης πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται από εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων και
(β) η λεγόμενη «συνεχιζόμενη» επαγγελματική κατάρτιση μόνο κατ’ όνομα είναι συνεχιζόμενη αφού δεν προαπαιτεί την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση – κατάρτιση, αντιθέτως προβλέπει μια «διαδρομή παράκαμψής» της, επομένως σταδιακά  οδηγεί σε παραγκωνισμό και περαιτέρω υποβάθμισή της.
Έτσι, ποιος είναι άραγε ο λόγος ένας νέος να συμμετέχει 3-5 χρόνια στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για να αποκτήσει τις απαραίτητες γενικές γνώσεις και να γνωρίσει ολοκληρωμένα μια επαγγελματική ειδικότητα όταν μπορεί με ένα «ταχύρρυθμο» σεμινάριο, ίσως και χωρίς καν αυτό, να αποκτά, μέσω συνήθως σύντομων εξετάσεων σε θέματα θεωρίας, ένα επαγγελματικό πιστοποιητικό;
Το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της εφαρμογής των νέων προγραμμάτων κατάρτισης και εγγυημένης απασχόλησης (voucher) του ΕΣΠΑ 2016 – 2020, ανοίγει το δρόμο της μαζικής επαγγελματικής πιστοποίησης από ιδιωτικούς φορείς, μέσω εξετάσεων και επί πληρωμή, ειδικοτήτων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους Γυμνασίου αν όχι Δημοτικού, που κανονικά θα απαιτούσαν σπουδές χρόνων.
Συγκεκριμένο παράδειγμα: Η πρόσκληση  (ΑΝΑΔ09) για «Κατάρτιση ανέργων 29 – 64 ετών σε κλάδους αιχμής με πιστοποίηση» στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, είναι σαφής.  Απευθύνεται και σε ανέργους «με χαμηλά τυπικά προσόντα που καλύπτουν έως την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Όπως μας πληροφορεί ο ΟΑΕΔ στην ιστοσελίδα του, πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται σε 26.000 ανέργους, «130 ωρών κατάρτισης και συμβουλευτικής καθοδήγησης», που θα οδηγεί σε υποχρεωτική πιστοποίηση και εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Το πρόγραμμα αφορά σε 8 κλάδους της ελληνικής οικονομίας και 43 ειδικότητες. Οι κλάδοι αυτοί, με ενδεικτικές ειδικότητες (όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Έθνος, 23/01/2016 και αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες διαφόρων ΚΕΚ) θα είναι:
1.       Εμπόριο ( π.χ. στέλεχος χονδρικού εμπορίου).
2.     Logistics (π.χ. στέλεχος διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας)
3.     Τεχνικά επαγγέλματα (π.χ. τεχνίτης ηλεκτρολόγος, τεχνίτης ελασματουργός).
4.     Ενέργεια (π.χ. τεχνίτης φυσικού αερίου).
5.     Τουρισμός (π.χ. υπάλληλος υποδοχής ξενοδοχείου).
6.     Τεχνολογίες πληροφορικής επικοινωνιών (π.χ. τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων).
7.     Αγροδιατροφικός (π.χ. στέλεχος διαχείρισης και εμπορίας βιολογικών προϊόντων).
8.     Περιβάλλον Διαχείριση Στερεών και υγρών αποβλήτων (π.χ. τεχνικός λειτουργίας συστημάτων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων ).

Όπως αναφέρεται και στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η διαφορά των νέων «στοχευμένων» προγραμμάτων κατάρτισης από τα προγράμματα του 2007 – 2013, είναι ότι θα οδηγούν σε πιστοποίηση, με βάση τα «διεθνή πρότυπα». Φυσικά τα λεγόμενα «διεθνή πρότυπα» δεν είναι τίποτα περισσότερο από διεθνείς ιδιωτικές εταιρείες που έχουν κατορθώσει να περιβληθούν ενός θεσμικού πλαισίου τύπου ISO (συστημάτων διασφάλισης διαδικασιών «ποιότητας») και να πραγματοποιούν εξετάσεις φυσικών προσώπων εμπορευόμενα πιστοποιητικά επαγγελματικών τίτλων.
Περιττό να σημειώσουμε πως παρότι τα «διεθνή πρότυπα» λειτουργούν σε πολλές χώρες, η πιστοποίηση σύμφωνα με αυτά δεν είναι υποχρεωτική. Εδώ όμως είμαστε Ελλάδα του τρίτου (και σύντομα και τέταρτου) ευρω-μνημονίου και οι «επιτυχημένοι επιχειρηματίες» αν ξέρουν κάτι να κάνουν καλά είναι να απομυζούν επιδέξια τα διαθέσιμα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού (αυτά τελείωσαν για την ώρα…) ή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (περί  ΕΣΠΑ ο λόγος…).
Πως γίνεται αυτό; Για να εδραιωθεί μια νέα κερδοσκοπική αγορά όπως στην περίπτωσή μας, η «αγορά τίτλων πιστοποίησης προσόντων», χρειάζεται πρώτα από όλα να δημιουργηθεί η σχετική ζήτηση.
Για να υπάρξει αυξημένη ζήτηση, προϋπόθεση είναι να θεωρηθεί από κάποιους ανθρώπους «ανάγκη» και μάλιστα τόσο ζωτική ώστε να επιδιώξουν με κόπο και κόστος την ικανοποίησή της. Και επειδή φυσικά η ξαφνική ανάγκη για περισσότερα πιστοποιητικά δεν είναι πραγματική, αλλά κατασκευασμένη και αγοραία, και οι εργαζόμενοι ή οι άνεργοι συνηθέστατα δεν στερούνται τίτλων σπουδών και πιστοποιητικών, αλλά πραγματικής, σταθερής και ποιοτικής εργασίας, κάποιος χρειάζεται να κάνει την πιστοποίηση υποχρεωτική! Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ…
Εδώ έρχεται το ΕΣΠΑ και με τις ευλογίες του (κυρίως με τα εκατομμύρια ευρώ του) δημιουργείται από το τίποτα μια νέα, πολύ κερδοφόρα για ελάχιστες εταιρείες αγορά.  Να λοιπόν τι είχαν στο μυαλό τους αυτοί που έκαναν τις εξετάσεις πιστοποίησης υποχρεωτικές για όλα τα σεμινάρια κατάρτισης που θα γίνουν στη χώρα μέχρι το 2020 και βάλε: Μετάγγιση χρημάτων του ΕΣΠΑ στις εταιρείες πιστοποίησης, (όπως μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος των προηγούμενων ΕΣΠΑ ήταν μετάγγιση χρημάτων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για χιλιάδες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σεμινάρια), χρημάτων που θα μπορούσαν να έχουν πολύ πιο αποδοτική χρήση προς όφελος των ανέργων και των εργαζομένων.
Το σοβαρό θέμα όμως είναι ότι τα 43 αντικείμενα κατάρτισης της παραπάνω προκήρυξης, βαφτίζονται ειδικότητες και μάλιστα διατυπώνονται ως τίτλοι ολοκληρωμένων επαγγελματικών ειδικοτήτων που ήδη υπάρχουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα (οι περισσότερες από αυτές που περιέχουν τα δημοσιεύματα).
Ταυτόχρονα εμφανίζονται ιδιωτικές εταιρείες στην αγορά, που διαφημίζουν ότι πληρούν τα περίφημα «διεθνή πρότυπα διαπίστευσης φορέων πιστοποίησης προσώπων (ELOT EN ISO/IEC 17024)» και είναι οι διαδικασίες τους πλήρως ελεγμένες από τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης – ΕΣΥΔ.  Για παράδειγμα,  η TUV HELLAS, που παρέχει πιστοποίηση σε πολλές ειδικότητες με τίτλους που υπάρχουν στην τυπική εκπαίδευση, όπως τεχνικός συγκολλήσεων και κοπής μετάλλων, τεχνικός συντηρητής εγκαταστάσεων αυτοματισμού και αυτόματου ελέγχου, τεχνικός ψυκτικών εγκαταστάσεων, στέλεχος διοίκησης κλπ. Μιλάμε για πολύ-πολυτεχνίτες fast track, με την ώρα! 
Σε πολλές από αυτές τις εταιρείες οι διαγωνιζόμενοι επί πληρωμή μπορούν να είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με ή χωρίς επαγγελματική εμπειρία και αποκτούν μετά από επιτυχείς εξετάσεις, πιστοποιητικό ειδικότητας, «αναγνωρισμένο στην αγορά των κρατών μελών της ΕΕ», ισχύος 4 ή 5 χρόνων και ανάγκη επαναπιστοποίησης, με ίδιον κόστος. Δηλαδή η αχλάδα έχει και την ουρά της…
Να σημειώσουμε επιπλέον ότι η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πλαίσιο πιστοποίησης δεν είναι μια απλή συμμετοχή σε εξεταστική διαδικασία. Συνεπάγεται τη συμφωνία και την αποδοχή εκ μέρους του πιστοποιούμενου ενός συγκεκριμένου κώδικα δεοντολογίας αναφορικά με την εκτέλεση των επαγγελματικών εργασιών για τις οποίες πιστοποιείται. Και με τη σειρά του ο φορέας πιστοποίησης ελέγχει, επιτηρεί και εάν κρίνει ότι έχουν παραβιαστεί όροι του εν λόγω κώδικα δεοντολογίας αίρει την πιστοποίηση. Αντί λοιπόν το δημόσιο μέσω των αρμόδιων φορέων να ασκεί έλεγχο και εποπτεία στη λειτουργία των εργασιακών ειδικοτήτων παραχωρεί λίγο-λίγο αυτή την αρμοδιότητα σε ιδιωτικές εταιρείες πιστοποίησης και επιτήρησης των επαγγελμάτων.
Η κυβέρνηση, με τους πόρους του ΕΣΠΑ, φαίνεται να εξασφαλίζει το πελατολόγιο αυτών των εταιρειών πιστοποίησης και να ανοίγει μια νέα κερδοφόρα αγορά πιστοποιήσεων. Πιστή στη γραμμή υπηρέτησης των αναγκών της αγοράς και του κεφαλαίου, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι με τη διαμόρφωση στην πράξη πιστοποιητικών ειδικοτήτων ταυτόσημων τίτλων με τα πτυχία της ΤΕΕ, η αγορά εργασίας θα αναλάβει ως συνήθως να «εξισώσει» και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Αυτό σημαίνει ότι πολύ γρήγορα, θα καταργηθούν στην πράξη τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΕΠΑλ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ και αυτό θα αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο και θεσμικά. Η ίδια διαδικασία άλλωστε δεν ακολουθήθηκε και με τα πτυχία των κολλεγίων ή των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το δικαίωμα στην εργασία των καθηγητών της ΤΕΕ, που αρκετούς θα τους μετακινήσουν σε ΔΙΕΚ, όπως φαίνεται από την πρόταση της υποεπιτροπής διαλόγου.
Με αυτό τον τρόπο υπονομεύονται πλήρως οι σπουδές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση αλλά και την κατάρτιση και σύντομα δίπλα στη «βιομηχανία» πιστοποιήσεων θα στηθεί, όπως πάντα, και μια «ανθηρή» βιομηχανία «πώς να περάσω τις εξετάσεις πιστοποίησης». Ποιος δε θυμάται αλήθεια την πιστοποίηση ECDL και την «προετοιμασία» για αυτήν («ECDL για ΑΣΕΠ σε 20 μέρες», με ταύτιση ουσιαστικά του φορέα παροχής και προετοιμασίας!); Πλάι στα εργασιακά δικαιώματα θα σφαγιάζονται και τα μορφωτικά. Μέσα σε μια αγορά εργασίας ήδη διαλυμένων εργατικών δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, το υπουργείο εργασίας και το υπουργείο παιδείας επιδίδονται σε εκθέσεις ιδεών για να καλύπτουν την αποκρουστική πραγματικότητα των πολιτικών τους επιλογών, να υπερασπίσουν μέχρι κεραίας τα συμφέροντα του κεφαλαίου για μεγαλύτερο κέρδος. Παίζοντας με την ανάγκη των ανθρώπων για ένα μεροκάματο, παίζοντας με την ασφάλεια των ζωών τους στον τόπο εργασίας.
Το βασικό ερώτημα ωστόσο, βρίσκεται αλλού:
Οι μεγάλες συνδικαλιστικές Ομοσπονδίες θα υπερασπίσουν τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τα παιδιά τους ή ετοιμάζονται να συμμετέχουν στο «μεγάλο φαγοπότι» μέσω των δικών τους ΚΕΚ, με το ένδυμα του κοινωνικού εταίρου;

Για τα μεγάλα αυτά ζητήματα, οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, μα και οι μαθητές, οι άνεργοι, οι πρωτοβουλίες δράσης του νεολαιίστικου κινήματος κατά της ανεργίας και της κατά-μαυρης εργασίας, καλούμαστε να αναζητήσουμε τη θέση μας σε ένα ανατρεπτικό μέτωπο παιδείας-εργασίας, ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και της «αγοράς» τους.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 15/4

ΕΛΜΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ                                       Λιβαδειά 13/2/2016

                                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΛΜΕ Βοιωτίας συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Απριλίου και στις τρίωρες στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ (8.00-11.00 π.μ.) και η ΑΔΕΔΥ (11.00 π.μ.-14.00 μ.μ.) ενάντια στην πρόταση που κατατέθηκε από το Υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών.
Επίσης συμμετέχει στην Πανελλαδική κινητοποίηση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αποκλεισμό του Υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 11.30 π.μ.
Όσοι συνάδελφοι θέλουν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6955344199 (Δαμιανίδης Χ.) και 6938028400 (Χρυσαφόπουλος Κ.) μέχρι την Πέμπτη 14/4 το μεσημέρι, έως 15.00 μ.μ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Δαμιανίδης Χρήστος                        Κυριάκου Διομήδης


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Νέο Σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών: Το Υπουργείο νεκρανασταίνει τη Διαμαντοπούλου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ        

 

Νέο Σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών: Το Υπουργείο νεκρανασταίνει τη Διαμαντοπούλου δημιουργώντας σύστημα διαρκούς ανασφάλειας!

11/4/2016
Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε την Παρασκευή 8/4 σε κοινοποίηση ενός κατάπτυστου σχεδίου-διάταξης για το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών της επόμενης χρονιάς, προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων στον κόσμο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όχι μόνο.

Η εν λόγω διάταξη εξαπολύει μια βίαιη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών, αποτελεί προπομπό για το κοινό σύστημα διορισμών/προσλήψεων και τρανή απόδειξη της «συνέχειας» ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων χρόνων. Αναφανδόν επιχειρείται η εφαρμογή του Ν.3848 της Διαμαντοπούλου και στους πίνακες των αναπληρωτών, καθώς προκρίνεται η επιτυχία στους γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ του 2008 και του 2006 με αριθμό μορίων που ακυρώνουν κάθε άλλο κριτήριο, ενώ τίθεται πλαφόν απαξίωσης της προϋπηρεσίας (60 μήνες προϋπηρεσία: 16,8 μόρια). Ταυτόχρονα, εισάγεται για πρώτη φορά η μοριοδότηση του βαθμού του πτυχίου (5 μόρια), σε μια απόπειρα εφαρμογής αξιολογικών κριτηρίων στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Το υπουργείο Παιδείας με την πρότασή του για το νέο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών ανατρέπει αντιδραστικά όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το νέο σύστημα πρόσληψης θα είναι κινούμενη άμμος. Στόχος είναι να μη γνωρίζει κανείς εκπαιδευτικός πια θα είναι η θέση του στους πίνακες της κάθε χρονιάς. Το κυνήγι των προσόντων και του επαγγελματικού προφίλ που θα εισάγει ο ΑΣΕΠ, θα είναι ο ατομικός δρόμος διεκδίκησης μιας θέσης στην ελαστική εργασία. Η ακύρωση της προϋπηρεσίας επιδιώκει να αφαιρέσει κάθε σταθερότητα και σχετική ασφάλεια. Μέχρι τώρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είχαν μια σχετική βεβαιότητα ότι θα εργαστούν την επόμενη χρονιά αν οι προσλήψεις παραμείνουν αριθμητικά ίδιες. Τώρα πρέπει να εμπεδωθεί στους εκπαιδευτικούς ότι όσα χρόνια και να δουλεύεις δεν κατοχυρώνεις δικαίωμα στην εργασία ούτε το κράτος έχει υποχρέωση να προσλάβει αυτόν που έχει πολλά χρόνια και καλύπτει πάγιες ανάγκες. Και η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο δε βρίσκεται ακόμα σε πλήρη ανάπτυξη. Όπως δηλώνει το Υπουργείο, οι νέες διατάξεις είναι μεταβατικές. Τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το σχέδιο αφορά μόνο τις προσλήψεις αναπληρωτών αποτελεί ομολογία του Υπουργείου ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικού. Το επικοινωνιακό παιχνίδι των 20.000 διορισμών και η κατάθεση σχετικής μελέτης στους «θεσμούς», αποδεικνύεται αντιπερισπασμός και στάχτη στα μάτια.

Είναι πια απολύτως φανερό ότι αντί για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς το υπουργείο θα επιδιώξει χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και εφαρμογή του προγράμματος για κλείσιμο, συμπτύξεις συγχωνεύσεις σχολείων (θυμίζουμε ότι το σχέδιο Αρβανιτόπουλου που δεν εφαρμόστηκε λόγω του εκπαιδευτικού κινήματος προέβλεπε το κλείσιμο 1.600 σχολείων). Τα νούμερα το αποδεικνύουν: Το Υπουργείο έχει χρησιμοποιήσει μόνο για φέτος το 40% των χρημάτων του ΕΣΠΑ (160 εκ. σε σύνολο 340 εκ.) που υπάρχουν ως το 2020!!!

Δε χωρά αμφιβολία ότι για να μπορέσει να τα περάσει όλα αυτά, το Υπουργείο επιδιώκει τη διάσπαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τον περιορισμό των αιτημάτων τους σε προτάσεις εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο η πολιτική μηδενικών διορισμών, ο περιορισμός των θέσεων εργασίας, η περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών τους σχέσεων. Αποκρύπτεται σαφώς ότι οι φετινές απολύσεις του Ιούνη θα σημάνουν χρόνια ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τεράστια χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των μονίμων οι οποίοι θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με χιλιάδες λιγότερους αναπληρωτές.

Τίποτα φυσικά από τα παραπάνω δεν πατά στο κενό. Το Υπουργείο μέσα από διαδοχικές τροπολογίες υλοποιεί τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου με γνώμονα πάντα τις κατευθύνσεις Ε.Ε. και ΟΟΣΑ.

Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο διορισμών των αναπληρωτών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην επίθεση που "κατά τη διάρκεια του διαλόγου" ετοίμασε  το Υπ Παιδείας ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Η μείωση του κόστους και η ευθυγράμμιση αριθμού μαθητών/εκπαιδευτικών επιχειρούνται μέσα από τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών σε πρώτη φάση, αλλά και τη συνολική αναδιάρθρωση των εργασιακών όρων μόνιμων και αναπληρωτών. Αύξηση της διδακτικής ώρας, αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, κατάργηση δομών (τμήματα ένταξης, ολοήμερα-λειτουργία πρωινού έως 1.15, τραγική συρρίκνωση προσλήψεων σε παράλληλες στηρίξεις, κλάδους και ειδικότητες), μείωση διδακτικών αντικειμένων και ωρών, μετακινήσεις εκπαιδευτικών συνθέτουν το σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο, ώστε να «διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό με τον πλέον αποδοτικό τρόπο». Το αυτόνομο σχολείο των δήμων δεν αναγνωρίζει μορφωτικά δικαιώματα στους μαθητές, ούτε εργασιακά δικαιώματα στους δασκάλους τους. Διαλύει δομές του δημόσιου σχολείου, για να τις μεταφέρει εν είδει πρόσκαιρης καινοτομίας στους δήμους, ενώ ανοίγει τον δρόμο για προσλήψεις μέσα από κοινωφελή προγράμματα «απασχόλησης» κι όχι εργασίας.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τα σχέδια του Υπουργείου αποτελούν casus belli. Ο «εθνικός διάλογος» έχει αποδείξει προ πολλού τον προσχηματικό χαρακτήρα του. Άλλωστε όλα τα σοβαρά μέτρα που νομοθέτησε ή θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση (κατάργηση ΤΕ, τρόπος διορισμού των αναπληρωτών, διπλασιασμός των μαθητών από 7 σε 14 για τα ΤΕ στα Νηπιαγωγεία κλπ) ποτέ δεν τα έθεσε για διάλογο έστω και "για τα μάτια".  Με βάση και αυτές τις εξελίξεις η ΟΛΜΕ οφείλει να αποχωρήσει ΤΩΡΑ από το διάλογο. Το εκπαιδευτικό κίνημα δε θα συναινέσει στη διάλυση του δημόσιας εκπαίδευσης και τον καταποντισμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Μαχητικά, ανυποχώρητα θα υπερασπιστούμε το μέλλον του δημόσιου σχολείου και της εργασίας μας!
 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή:
Στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Βοιωτίας την
Τετάρτη 13.04.2016 και ώρα 5.00μμ
στο 1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Στην κινητοποίηση στο Υπουργείο την Παρασκευή 15/4



 

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ε.Λ.Μ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Ε.Λ.Μ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα:
τη θέση της ΟΛΜΕ σχετική με την πρόταση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τη θεσμοθέτηση μεταβατικού –ενός έτους-συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών
την Τετάρτη 13.04.2016 
και ώρα 5.00μμ
  στο 1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ & ΔΕ : ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  ΠΕ & ΔΕ
11 4 2016
   www.paremvasis.gr                                                                http://paremvaseisde.gr                                                                                                                                                                                                                                    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.  ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!
ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ»!

Σε ολομέτωπη επίθεση στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και συνολικά στην εκπαίδευση προχωρά η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και το υπουργείο παιδείας.
Η διάταξη-συμπλήρωμα του αντιεκπαιδευτικού  νόμου 3848/2010 της ιέρειας του νεοφιλελευθερισμού και του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ  Άννας Διαμαντοπούλου, που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί επικαιροποίηση του αντιδραστικού του περιεχομένου στην εποχή του 3ου μνημονίου και επαναφορά των πολιτικών  Αρβανιτόπουλου και Μητσοτάκη που έστειλαν χιλιάδες  αναπληρωτές στην ανεργία και επιχείρησαν να απολύσουν εκπαιδευτικούς.
 Η διάταξη θα έχει «προσωρινό» χαρακτήρα και δεν αφορά τους μόνιμους διορισμούς αλλά τον τρόπο πρόσληψης των ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Σε εύθετο χρόνο θα νομοθετηθεί νέος ενιαίος τρόπος πρόσληψης και διορισμών.
Από αυτό και μόνο το σημείο γίνεται ξεκάθαρο ότι η επικοινωνιακή καταιγίδα των 20.000 διορισμών σε βάθος τριετίας!!! ήταν ο καπνός που κάλυπτε τον πραγματικό στόχο του υπουργείου, που δεν ήταν άλλος από την αναδόμηση των πινάκων των αναπληρωτών και την πρόκληση νέου εμφυλίου με την εφαρμογή των «κριτηρίων» του 3848 (έως 60 μήνες προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, μοριοδότηση επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ) και την πρωτοκαθεδρία του ΑΣΕΠ.
Επιχειρείται για μια ακόμη φορά να εξαλειφτεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία που προκύπτει από την μεγάλη προϋπηρεσία και να καταργηθεί η ιδιόμορφη «επετηρίδα» που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των μηδενικών διορισμών. Γι αυτόν τον λόγο το υπουργείο καταργεί την προϋπηρεσία χιλιάδων εκπαιδευτικών βάζοντας πλαφόν στους 60 μήνες.
Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει μόνιμους διορισμούς, αφού η έγκρισή τους εξαρτάται από τους θεσμούς και την αξιολόγηση και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ την επόμενη χρονιά οι αναπληρωτές θα είναι και στις δύο βαθμίδες κάποιες χιλιάδες λιγότεροι (λόγω έλλειψης  πιστώσεων).
Οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγρίνη είναι αποκαλυπτικές :
«Τόσο ο κύριος υπουργός όσο κι εγώ έχουμε τονίσει την απόλυτη αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών. Εάν δεν γίνουν αυτές οι προσλήψεις, είναι αμφίβολο ότι θα λειτουργήσουν τα σχολεία», «22.000 αναπληρωτές προσλήφθηκαν φέτος αλλά τα κενά είναι 3.763», «Πέρυσι για να πάρει το υπουργείο αναπληρωτές εκπαιδευτικούς διέθεσε 160 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και έτσι έμειναν 190 εκατομμύρια για τα επόμενα 4 χρόνια!!!!»
190 εκατομμύρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ πρέπει να μοιραστούν στα επόμενα 4 χρόνια !!!!!! Δηλαδή 47,5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος μέχρι το 2020!!!!
Τη χρεοκοπία των ΕΣΠΑ και των μνημονιακών πολιτικών προσπαθεί να διαχειριστεί το υπουργείο Παιδείας «προσαρμόζοντας» τα κριτήρια για την πρόσληψη αναπληρωτών στις επιταγές της ΕΕ του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ , στο προσοντολόγιο και την εργαλειοθήκη του και στα όρια της  πενιχρής  χρηματοδότησης που επιβάλλουν τα μνημόνια και τα νέα μέτρα των 5,8 δισ .
Η αναδόμηση-ανατροπή των πινάκων αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας. Η πρόταση του υπουργείου «πατά» πάνω στην απόφαση του ΣΤΕ και τη «συνταγματικότητα» του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια βολική δικαιολογία για την προσαρμογή και διαχείριση με όρους επιχείρησης της ελαστικής εργασίας, στη νέα, χωρίς εργασιακά  δικαιώματα, εποχή.
Η λύση θα ήταν απλά η κατάργηση του νόμου 3848 με πολιτική απόφαση. Αυτή δεν υπάρχει ακριβώς γιατί τα όσα προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ βολεύουν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και αποπροσανατολίζουν τους εκπαιδευτικούς: αντί να παλεύουν ενάντια  στην δραστική μείωση των θέσεων εργασίας και τις περικοπές των χρημάτων, θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι πιο ικανός να δουλέψει. Ταυτόχρονα, δίνει το στίγμα της πλήρους συναίνεσης με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στην εκπαίδευση, αφού η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει τις αντιδραστικές τομές των προκατόχων της.
Αποθέωση του ανταγωνισμού και του ατομισμού, ανθρωποφαγία κάτω από τον ήλιο της φτώχειας. Το υπουργείο υπόσχεται το Σεπτέμβρη ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς και κλειστά σχολεία για χιλιάδες μαθητές!
Οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές κάτω από τις φτερούγες των μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ, συνθλίβουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η επίθεση στους συναδέλφους αναπληρωτές είναι και επίθεση στους μόνιμους, είναι τελικά επίθεση στο δημόσιο δωρεάν σχολείο.
Παγκόσμια τάση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, ανεξάρτητα από τα μνημόνια, είναι να αντικαθίσταται η μόνιμη σταθερή εργασία από την ελαστική και προσωρινή. Η επέκτασή της θα σημάνει πολύ απλά και την ελαστικοποίηση της μόνιμης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σκέψη του υπουργείου για λειτουργία όλων των δημοτικών μέχρι τις 1:15, η πλήρης κατάργηση των ΕΑΕΠ και του ολοημέρου, η κατάργηση των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης, η αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος, η αλλαγή των αναθέσεων, η πρόσληψη ωφελούμενων στην εκπαίδευση, η αύξηση της διδακτικής ώρας και του ωραρίου, η ιδιωτικοποίηση δομών της εκπαίδευσης…..
Η «εξοικονόμηση» προσωπικού και κατ΄ επέκταση η μείωση των δαπανών ένα αποτέλεσμα θα έχουν: το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και τη διάλυση του δημόσιου δωρεάν σχολείου. Λιγότεροι αναπληρωτές στα σχολεία και μηδενικοί διορισμοί πολύ απλά θα σημάνουν αύξηση του ωραρίου, μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΠΕ ΠΥΣΔΕ, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, τεχνητές υπεραριθμίες και δημιουργία «πλεονάζοντος»  προσωπικού.
Η ανατροπή των μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ, πρέπει να είναι η πολιτική επιλογή και προτεραιότητα των Ομοσπονδιών, για να υπερασπίσουμε ως συνδικαλιστικό, εκπαιδευτικό κίνημα τα συμφέροντα και τις ανάγκες εκπαιδευτικών, εκπαίδευσης και κοινωνίας. Όλη τους η λειτουργία και προσπάθεια οφείλει να αναμετρηθεί αποφασιστικά με αυτό το καθήκον. Μόνο στο έδαφος αυτής της πάλης το εκπαιδευτικό κίνημα θα γίνεται «επικίνδυνο» για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και θα μπορεί να αποσπά κατακτήσεις.
Κάθε νομικίστικου τύπου διεκδίκηση (στην οποία πρωτοστατεί ο παλιάς και νέας κοπής κυβερνητικός συνδικαλισμός), ουσιαστικά μετατρέπει ένα πολιτικό πρόβλημα σε νομικό και υποτάσσει το εκπαιδευτικό κίνημα στη «νομιμότητα» που επιβάλλουν τρόικα, κυβέρνηση και μνημόνια. Αφοπλίζει το συνδικαλιστικό κίνημα και του επιβάλλει να κάνει «βελτιωτικές» προτάσεις πάνω στο πλαίσιο που ορίζουν οι αντιλαϊκές πολιτικές (μηδενικοί διορισμοί, δραστική μείωση προσλήψεων αναπληρωτών) που από τη φύση τους διασπούν και κατηγοριοποιούν τους ελαστικά εργαζόμενους. Τέτοιου είδους προτάσεις συμβάλλουν στην αντιδραστική αναδόμηση - ανατροπή των πινάκων, διασπώντας την ενιαία διεκδίκηση και την ενότητα για το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία.
Άμεσα οι Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πρέπει να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Διάλογο για την παιδεία μια που η παρουσία τους νομιμοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης. Οι πλειοψηφίες στην ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚ, ΕΡΑ, ΑΕΚΕ ) και ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ) έχουν ακέραια την ευθύνη για την συνέχιση του μνημονιακού προσχηματικού διαλόγου, που όπως όλοι διαπιστώνουν, οδηγεί σε παραπέρα περικοπές και ανεργία. 
Ας διδαχτούμε από την εμπειρία του κινήματος. Η μαζική, ενωτική, αποφασιστική σύγκρουση των εκπαιδευτικών για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τη λογική της απαξίωσης του πτυχίου, ως μοναδικό εφόδιο διορισμού, έξω από τα εξεταστικά κέντρα το 1998, ήταν ο συλλογικός αγώνας που άνοιξε το δρόμο για μετέπειτα υποχωρήσεις της κυβέρνησης και την υλοποίηση μόνιμων διορισμών των αναπληρωτών, που χρόνια υπηρετούσαν στις εσχατιές της χώρας.
Το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά πρέπει να διεκδικηθεί με όρους συλλογικής μαζικής πάλης, με αγώνα μέχρι το τέλος για όλους. Η ανυποχώρητη αγωνιστική διεκδίκηση και η συλλογική δράση είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να μην  επικρατήσουν ο κοινωνικός αυτοματισμός και η διάσπαση.
Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει άμεσα να παλέψει για :
Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης κι όχι ό,τι περισσεύει από τον μνημονιακό Προκρούστη.
Κατάργηση του ν.3848/10 και του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που απαξιώνει τις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων
Όχι στα «προσοντολόγια» και σε οτιδήποτε επιδιώκει την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων από το πτυχίο.
Κάλυψη τώρα όλων των κενών –κανείς αναπληρωτής άνεργος
Οι Παρεμβάσεις ΠΕ- ΔΕ:
·                                            Καλούν και στηρίζουν την πανελλαδική κινητοποίηση για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, την Παρασκευή 15/4 στις 11.30 στο υπουργείο παιδείας
·                Στηρίζουν και καλούν τα μέλη τους να πάρουν μαζικά μέρος στη Συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών την Τρίτη 12/4 στις 6μ.μ.
·                Στηρίζουν τη σύσκεψη-συνέλευση ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ στην Αθήνα  την Πέμπτη 14/4
Καμιά ανοχή στην κυβερνητική, αντιεκπαιδευτική πολιτική και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό παλιάς και νέας κοπής. Μόνιμοι, αναπληρωτές και αδιόριστοι να συγκροτήσουμε το δικό μας ανεξάρτητο κέντρο αγώνα. Ενωμένοι μέσα από τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ, τα σωματεία μας, σε συντονισμένη, αποφασιστική αναμέτρηση στους δρόμους, για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να βρεθούμε απέναντί τους.