Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ : ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όχι στη διάλυση των Επαγγελματικών Λυκείων!

Διαμαρτυρία στην επίσκεψη Μπαξεβανάκη στο 3ο Ε.Κ. Περιστερίου!
ΤΡΙΤΗ 17-10-17 στις 6:30 μ.μ. στην Χωράφα (μπροστά στο 2ο ημερήσιο ΕΠΑΛ)

Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και οι πολιτικές των τελευταίων ετών συνολικά, διαλύουν την Δημόσια παιδεία όλων των βαθμίδων κι αποτελούν έκφραση των νεοφιλελεύθερων βάρβαρων πολιτικών παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κλιμάκια του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ βαράνε τον ταμπουρά και δίνουν τις κατευθύνσεις κι οι ντόπιοι συνεργάτες τους, οι κυβερνήσεις και οι νεμούμενοι την εξουσία, βουτηγμένοι μέσα στην καπιταλιστική αναπτυξιολογία και ψευτοεκσυγχρονισμό, υπόδουλοι της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, αποθεωτές της έντασης της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, σπεύδουν να τα υλοποιήσουν. Μετά τον νέο τύπο ανθρώπου που απορρίπτει την κοινωνική εξέλιξη και θεωρεί ότι όλα είναι θέμα διαχείρισης και αριθμών, έρχονται τα «θαύματα» των πρόθυμων και των γονυπετών.
Με συνθήκες γαλέρας και μαθητές-πελάτες στο νέου τύπου σχολείο, με ελάχιστα έξοδα των υπεύθυνων Δήμων για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων, υλοποιούν τα νέα ήθη της τζάμπα εργασίας για συναδέλφους και μαθητές, άλλοτε το βαπτίζουν εθελοντισμό κι άλλοτε ατομική προσφορά, λέγοντας «τεμπέληδες» όσους αντιδρούν. Έτσι με ένα σμπάρο η Διοίκηση έχει πολλά τρυγόνια: Ανακαινισμένα εργαστήρια ως βιτρίνα, ψευδοκατάρτιση και μαθητεία, νέα συστήματα παρακολούθησης αντί για φύλακες των σχολικών κτιρίων, παράτες και εγκαίνια του τσάμπα αναπαλαιωμένου ξινισμένου συμμετοχικού Πασοκισμού.
Καλούμε συναδέλφους και μαθητές να μην πέφτουν στην παγίδα με τα φύκια και τις μεταξωτές κορδέλες του Υπουργείου. Μόνο αν σπάσει η υποχρηματοδότηση κι ανατραπούν οι ευρωενωσίτικες πολιτικές που σπρώχνουν βίαια στην συρρίκνωση και την διάλυση το Δημόσιο σχολείο και το Επαγγελματικό Λύκειο, θα σταματήσει η φθίνουσα πορεία στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και στην μόρφωση των παιδιών.
Δεν ευσταθεί την ίδια ώρα το επιχείρημα υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων ότι διαχειρίζονται μια κατάσταση με 1800 επανακάμψαντες, αφού ο τελικός αριθμός είναι πολύ μικρότερος κατά πρώτο, μεγάλωσαν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς λόγω συνταξιοδοτήσεων κατά δεύτερο, δικαιώνουν τους άλλους, που εν μία νυχτί παρέδωσαν τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Έτσι όμως προσπαθούν χωρίς προσλήψεις μονίμων και με ελάχιστους αναπληρωτές να συγκαλύψουν τις πραγματικές ανάγκες και τα κενά και να βάλουν σε μια ιδιότυπη και υποχρεωτική εξ αντικειμένου κινητικότητα μαθητές κι εκπαιδευτικούς.
Είναι άλλωστε όλα προαποφασισμένα από τα τρέχοντα μνημόνια κι όλη την σχετική νομοθεσία. Από τον Ιούνη του ’16, με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα και τις αναθέσεις των ΕΠΑΛ, τις συγχωνεύσεις τομέων και ειδικοτήτων, τη θεσμοθέτηση του έτους της μαθητείας με έναρξη το Μάρτη του ΄17, την εφαρμογή της εγκυκλίου των «μη παρακολουθούντων», την κατάργηση των ωρών του υπεύθυνου εργαστηρίων φυσικής και πληροφορικής για όλη την β/βάθμια, την «ηλεκτρονική εγγραφή» και το κόψιμο νέων τμημάτων 20 Ιούλη του ΄17, το νταραβέρι με τα λεγόμενα ολιγομελή που κόβονται στην αρχή για να εγκριθούν τα πιο πολλά μετά «κατά παρέκκλιση», εκτός από…300 περίπου πανελλαδικά (σε σχέση με τα περσινά), καταλαβαίνουμε ότι το ζήτημα ενώ εντοπίζεται καταρχήν στις μνημονιακές αλλαγές, στις απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, στις αλλαγές των προγραμμάτων κλπ. είναι συνολικότερο και βαθύτερο: το σχολείο της αγοράς είναι εδώ!
Το 3ο μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όριζε «την παροχή του απαιτούμενου αριθμού θέσεων μαθητείας για το 33% τουλάχιστον του συνόλου των σπουδαστών της τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) έως το 2016-2017» και την διασφάλιση «μεγαλύτερης συμμετοχής των εργοδοτών» στον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών. Οι κυβερνώντες με το νόμο 4386/2016 που θεσπίζει τη μαθητεία επείγονται να την υλοποιήσουν, γιατί έτσι επιτάσσουν ΕΕ- ΔΝΤ και ΟΟΣΑ.
Το Υπουργείο Παιδείας εκμεταλλεύεται την εργασιακή μας περιπλάνηση σε 2-3 σχολεία ή και στα ΔΙΕΚ στοχεύοντας σε «ελαστικές» συνειδήσεις, που επιθυμεί να υπάρχουν εξαργυρώνοντας την επανάκαμψη από τη διαθεσιμότητα. Επίσης, το Υπουργείο εκμεταλλεύεται και τις μνημονιακές εμμονές του στελεχικού προσωπικού των 2 πρώην μεγάλων κομμάτων και μιλά ψευδεπίγραφα για θέσπιση "Μεταλυκειακού Έτους Ειδίκευσης" για να προωθήσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της παιδείας-εργασίας και να
ανοίξει φαρδύ-πλατύ το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Οι δήθεν μεταρρυθμίσεις δίνουν τους μαθητές βορά στις επιχειρήσεις, φτηνούς εργάτες που θα ανακυκλώνονται κάθε 9 μήνες με το δέλεαρ των 17,12 ευρώ την ημέρα, των ενσήμων και κυρίως τη ψευδαίσθηση για μετέπειτα απασχόλησή τους. Πρακτικά, και οι επιχειρήσεις που θα χρειαστούν προσωπικό, θα καλύπτονται κυρίως μέσω της μαθητείας χωρίς να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, η φτηνή απασχόληση της μαθητείας θα συμπιέσει κι άλλο το μισθολογικό κόστος προς τα κάτω, αφού θα πιέζονται αρκετοί άλλοι εργαζόμενοι να αμείβονται κάτω κι απ΄ αυτήν ακόμα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο εργοδότης με 9,35 ευρώ τη μέρα έχει έναν εργαζόμενο με ατομική σύμβαση μαθητείας, όπου δηλώνει ότι θα «υπακούει στον εργοδότη, θα έχει εμφάνιση συμβατή με το εργασιακό περιβάλλον, θα σέβεται την κινητή και ακίνητη περιουσία της επιχείρησης, δεν θα δημιουργεί προβλήματα σε πελάτες, κλπ.». Έτσι θα είναι εκτεθειμένος στην ασυδοσία των εργοδοτών, που έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τη μαθητεία και να μην πληρώσουν.
Επίσης, στο Υπουργείο επιδιώκουν την προώθηση του σχολείου της αγοράς με τα Τοπικά Σύμφωνα Μαθητείας (ΕΣΠΑ 2014–2020), μεταξύ φορέων υλοποίησης μαθητείας και επιχειρήσεων. Αυτά θα ορίζουν ποιοι τομείς, ειδικότητες και τάξεις μαθητείας θα υλοποιούνται σε κάθε περιοχή, συνδέοντας εκπαίδευση και κατάρτιση με τις ανάγκες του «επιχειρηματικού κόσμου». Συνεπώς, στη μαθητεία δεν θα προσφέρεται στέρεη γνώση που θα συνδυάζεται με πρακτική άσκηση προς όφελος των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, αλλά στενή ανάπτυξη δεξιοτήτων και ταχύρυθμη κατάρτιση για τις ανάγκες της αγοράς που συνεχώς αλλάζουν. Πλήττουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αφού η προσφερόμενη ψευδοκατάρτιση, υπακούοντας στις λεγόμενες «εθνικές και περιφερειακές ανάγκες» θα προσφέρεται μόνο σε ειδικότητες και τομείς που έχουν ήδη προσωπικό, εργαστήρια και εξοπλισμό, άρα όχι μόνο δεν αναβαθμίζουν τη δημόσια Τ.Ε.Ε. (προσλήψεις προσωπικού, δημιουργία νέων ειδικοτήτων, βελτίωση του εξοπλισμού των εργαστηρίων), αλλά προοιωνίζονται συγχωνεύσεις-καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στην κατεύθυνση του πιο φτηνού Επαγγελματικού Σχολείου. Μεταθέτουν την κατάρτιση των μαθητών-μελλοντικών εργαζομένων στους ιδιώτες, υποβαθμίζοντας τη δημόσια Τ.Ε.Ε. με μείωση των ωρών ειδικότητας στα δημόσια ΕΠΑΛ και τη μεταφορά μέρους τους στην «προαιρετική» μαθητεία, όπου κεντρικό ρόλο έχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν καταργούν τις άλλες μορφές παροχής θραυσμάτων τεχνικής κι επαγγελματικής εκπαίδευσης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ίσα–ίσα δίνουν τη δυνατότητα πιστοποίησης για ειδικότητες των ΕΠΑΛ, σε ιδιωτικούς οργανισμούς, ακόμη και για απόφοιτους δημοτικού, γυμνασίου μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και όχι μόνο. Επιχειρούν να καλύψουν τα "πλεονάσματα" σε εκπαιδευτικό προσωπικό των ειδικοτήτων που τεχνητά δημιούργησε ο δικός τους νόμος 4386/11/05/2016, προωθώντας την "κινητικότητα" σε μια δομή στην αγορά εργασίας με τους επόπτες μαθητείας. Είναι ένα ακόμη βήμα προς την ολική ή μερική διάθεση των εκπαιδευτικών στη μη τυπική εκπαίδευση (ΔΙΕΚ, προγράμματα πιστοποίησης, ΚΠΑ κ.λπ.), που αμφισβητεί οργανικότητα και θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αναθέτουν στους εκπαιδευτικούς-επόπτες μια εφιαλτική σε όγκο γραφειοκρατία για την υλοποίηση της μαθητείας, υποχρεώνοντας τους να ελέγχουν την τήρηση της Σύμβασης από τις επιχειρήσεις. Δημιουργούν προϋποθέσεις για καταστρατήγηση του ωραρίου, μιας και προβλέπεται η "δυνατότητα" απογευματινής διδασκαλίας του υποχρεωτικού 7ώρου της 1 ημέρας στα ΕΚ και, εφόσον είναι 9μηνη η «εποπτεία της μαθητείας», υπάρχει η πιθανότητα απασχόλησης των εκπαιδευτικών και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, καμιά αναμονή. Είναι μονόδρομος να πιάσουμε ξανά το νήμα των μεγάλων αγώνων της προηγούμενης περιόδου για την ανατροπή των μνημονίων Ε.Ε-ΔΝΤ- ΟΟΣΑ και της επιτροπείας σε αδιάλλακτη σύγκρουση με όσους τα εφαρμόζουν. Με την επιστροφή των ταξικών συγκρούσεων στην ημερήσια διάταξη, με κάθε μέσο και τρόπο που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους κι άνεργους να καθορίσουν τις εξελίξεις και να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές και τους καπιταλιστικούς-ιμπεριαλιστικούς μονόδρομους.
Όχι στην Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, μαζική αντίσταση στους ταξικούς φραγμούς!
Όχι στα σχολεία παραρτήματα των επιχειρήσεων και την μαθητεία!
Έξω οι χορηγοί κι οι εταιρείες από τη σχολική ζωή!
O δήθεν εθελοντισμός-τζάμπα εργασία είναι απάτη!
Δημόσια, δωρεάν, 12χρονη, ενιαία κι υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους!
Αντίσταση-Αξιοπρέπεια-Αλληλεγγύη!
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου