Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής

                                    Άνω Λιόσια, 22 Μαρτίου,


·       Στις 5 Απρίλη, στις 12μμ στο κέντρο της Αθήνας γίνεται πανεκπαιδευτική πανελλαδική κινητοποίηση από ΟΛΜΕ - ΔΟΕ. 

·      Στις 6 Απρίλη, στις 6μμ στα Προπύλαια πολλά εργατικά σωματεία, συλλογικότητες αγώνα, φοιτητικοί σύλλογοι κλπ καλούν στη συνδιοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου ενάντια στη 2η αξιολόγηση


Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνούν να υποθηκεύσουν ακόμη περισσότερο το μέλλον της κοινωνίας μας. Μπορεί να αναμένει κανείς κάτι θετικό από τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης; Το μόνο που αναμένουμε είναι η έκταση, ο ρυθμός των περικοπών στα εισοδήματα και η επιδείνωση στη ζωή όλων μας.

Το αφορολόγητο φαίνεται ότι θα κινηθεί κάτω από τα 6.000 ευρώ, μείωση κατά 2.700 ευρώ περίπου. Αυτό ισοδυναμεί με λήστευση 600 ευρώ το χρόνο, περίπου έναν μισθό νεοδιόριστου, από όλους τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η υπολογιζόμενη μείωση κατά 50 ευρώ το μήνα έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις που επιβλήθηκαν με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από το Γενάρη του 2017. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία μείωσης του μισθού/εισοδήματος με ποικίλα μέτρα περικοπών ώστε να «κρύβεται» η συνολική μείωσή του. Η μείωση του αφορολόγητου θίγει τους χαμηλόμισθους, αφού καλείται να πληρώσει όποιος έχει μηνιαίο μισθό/εισόδημα από 500 ευρώ.

Με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και τον επανυπολογισμό τους με το νόμο Κατρούγκαλου, οι συντάξεις πάνω από 700 ευρώ οδηγούνται σε μείωση της τάξης του 30% και μέχρι 363 ευρώ. Η μείωση  αυτή έρχεται να προστεθεί στη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων που πλήττονται και από τα δύο μέτρα!

Από την άλλη οι αλλαγές στην Εκπαίδευση είναι συνεχείς. Σε Γυμνάσια και Λύκεια υπάρχουν μέτρα σε αντιδραστική μνημονιακή κατεύθυνση, ενώ κάποια παρουσιάζονται κι ως προοδευτικά, όπως η Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια, που, αν και με ενδιαφέροντα θέματα, «αντικαθιστά» κομμένες ώρες σε Βιολογία και Οικιακή Οικονομία. Προωθεί τη χυλοποίηση μαθημάτων και αναλυτικών προγραμμάτων με αφιερώματα, εργασίες και τη μείωση των ωρών των μαθημάτων. Στην ίδια λογική κινούνται οι Δημιουργικές Εργασίες στα ΓΕΛ και η Περιγραφική Αξιολόγηση. Διαμορφώνουν τον ατομικό φάκελο του μαθητή και έμμεσα και του εκπαιδευτικού, ανοίγοντας το δρόμο για την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση.

Ακόμη, έφτασε στα ΕΠΑΛ το αντιδραστικό μέτρο της μαθητείας, που συνοδεύεται από τους μη παρακολουθούντες, έναν άτυπο, παράτυπο και άδικο, για τους μαθητές εκεί, «χαρακτηρισμό φοίτησης» στο 1ο τετράμηνο, αντί για το τέλος του 2ου. Η μαθητεία προωθείται ως η νέα μορφή ελαστικής εργασίας-δουλείας, που μειώνει τις μόνιμες προσλήψεις κι εξαφανίζει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των νέων, που εκβιάζονται με το φόβο της ανεργίας και της φτώχειας. Τέλος, οι νέες αλλαγές κυρίως σε β΄ και γ΄ τάξη του Λυκείου στην ύλη, τον αριθμό των μαθημάτων και τις πανελλαδικές οδηγούν σε ένα ελιτίστικο και αριστοκρατικό σχολείο.   

Όμως, εμείς δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι δεν συναινούμε σε όλες αυτές τις επιλογές!
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου και των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων όλων των παιδιών, τον αγώνα για την προστασία της κοινωνίας και της ζωής μας μέχρι την τελική ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. 

Για τις 5 Απριλίου, στις 12μμ στο κέντρο της Αθήνας η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πήραν απόφαση για πανεκπαιδευτική πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα, που υποβαθμίζουν επιπλέον την εκπαίδευση (3ωρη στάση εργασίας).

Στις 6 Απρίλη, στις 6μμ στα Προπύλαια, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και πολλά εργατικά σωματεία, συλλογικότητες αγώνα, φοιτητικοί σύλλογοι κλπ καλούν στη συνδιοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου ενάντια στη 2η αξιολόγηση και τα νέα βάρβαρα μέτρα, που έρχονται. Για τα ίδια θέματα το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 7 Απρίλη, στις 6.30μμ στη Ομόνοια.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ


Προβολή του ντοκιμαντέρ «This is not a coup» του Άρη Χατζηστεφάνου

Προβολή του ντοκιμαντέρ
«This is not a coup» του Άρη Χατζηστεφάνου 

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 και ώρα 18.00΄
Κινηματογράφος ΦΙΛΙΠΠΟΣ / Λιβαδειά
Είσοδος ελεύθερη

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το δημιουργό του ντοκιμαντέρ 
δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου


Ο δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Debtocracy» και «Catastroika», ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου στο «This is Not a Coup», παρακολουθεί τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρουσιάζει τις "παρεμβάσεις του συστήματος" ... μπροστά αλλά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Συνδιοργάνωση:
·                     Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς
·                     Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λιβαδειάς

·                     ΕΛΜΕ ν. Βοιωτίας

60 χρόνια ΕΟΚ/ΕΕ Δε γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε

60 χρόνια ΕΟΚ/ΕΕ
 Δε γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε
Στις 25 Μαρτίου κλείνουν 60 χρόνια από την υπογραφή από έξι ευρωπαϊκά κράτη (Δ. Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ιταλία) της συνθήκης της Ρώμης, η οποία είναι ουσιαστικά η επίσημη πράξη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Προέβλεπε την δημιουργία μιας κοινής αγοράς βασισμένης στην τελωνειακή ένωση των χωρών αυτών, την θεμελίωση τεσσάρων ελευθεριών (κυκλοφορίας εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων), την υιοθέτηση κοινής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και στις μεταφορές, την θέσπιση κανόνων προστασίας του ανταγωνισμού (με αιχμή την κατάργηση των κρατικών ενισχύσεων) και την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η ίδρυση της ΕΟΚ προπαγανδίστηκε ως το τέλος των πολέμων στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και απαρχή μιας εποχής ευημερίας και δημοκρατίας για τους λαούς της. Το που ακριβώς όμως αποσκοπούσε η ΕΟΚ έγινε ξεκάθαρο με την πάροδο των δεκαετιών όταν τα διάφορα σύμφωνα σταθερότητας και η θεοποίηση της ανταγωνιστικότητας οδήγησαν σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων (ειδικά στις χώρες της περιφέρειας) ενώ ταυτόχρονα καταρρακώθηκε και αυτή η έννοια της αστικής δημοκρατίας με την διακοσμητική παρουσία του λεγόμενου Ευρωκοινοβουλίου, την επικράτηση εξωθεσμικών κέντρων και την ενεργό ανάμειξη των ευρωπαϊκών χωρών σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών και την δημιουργία τεράστιου κύματος προσφύγων.
Στην χώρα μας η καπιταλιστική κρίση του 2008 σε συνδυασμό με την “αλληλεγγύη” της δήθεν μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε ακραία πλέον φτώχεια (που διαρκώς επιδεινώνεται), στην καταρράκωση κάθε έννοιας δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικού κράτους και στο ξεπούλημα των υποδομών και της δημόσιας περιουσίας. Το κύμα δυσαρέσκειας και αντίθεσης στην ΕΕ συνεχώς μεγαλώνει, αν δεν είναι ήδη πλειοψηφικό. Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αλλαγή πολιτικής μέσα στα πλαίσια της ΕΕ είναι αδύνατη. Ότι τα Μνημόνια είναι συνώνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι η μόνη πολιτική εντός της ΕΕ είναι η βάρβαρη εφαρμογή των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος των λαών.
Η ΔΙΕΕΞΟΔΟΣ καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρα 18.00 για να θέσουμε πλέον ξεκάθαρα το αίτημα της σύγκρουσης και αποδέσμευσης από την ΕΕ σαν μοναδικού δρόμου για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της φτώχειας, της ανέχειας, της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης.
Αθήνα: 6μμ στα Προπύλαια
Θεσσαλονίκη 6μμ στο άγαλμα Βενιζέλου

ΔΙΕΕΞΟΔΟΣ
Πρωτοβουλία αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Σάββατο 18 Μάρτη διεθνής ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας

Σάββατο 18 Μάρτη διεθνής ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας

 

Να ακυρωθεί η συμφωνία της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας
Λιβαδειά: Συγκέντρωση Σάββατο 18/3, στις 11:30,
στην Κεντρική Πλατεία

Ένα χρόνο μετά τη σύναψη της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας, τα σύνορα παραμένουν κλειστά για τους ανθρώπους που δραπετεύουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.
Ένα χρόνο μετά, με την Τουρκία του αυταρχισμού και των βασανιστηρίων να θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα», το άσυλο έχει ουσιαστικά καταργηθεί, ενώ γίνονται μαζικές απελάσεις ανθρώπων που δικαιούνται προστασία.
Ένα χρόνο μετά, τα νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε «buffer zones», ενδιάμεσες περιοχές μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όπου φυλακίζονται οι πρόσφυγες και τα δικαιώματα τίθενται σε αναστολή.
Ένα χρόνο μετά, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τους πακτωλούς χρημάτων που ξοδεύονται μέσω των ΜΚΟ και όχι μόνο, οι συνθήκες «φιλοξενίας» των προσφύγων στα στρατόπεδα όχι απλά παραμένουν προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απάνθρωπες, αλλά χειροτερεύουν και τα κέντρα υποδοχής μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης.
Ένα χρόνο μετά, η ΕΕ μαζί με την υπόλοιπη «πολιτισμένη Δύση» συνεχίζει αμείωτα τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κλιμακώνει τη ρατσιστική και αντιπροσφυγική πολιτική της. Η Ευρώπη Φρούριο συνιστά μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής στροφής στο όνομα της ασφάλειας.
Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της ΕΕ, θεωρεί την προσφυγιά παρανομία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες κατάδικους, υιοθετεί μέτρα αποτροπής, επαναπροωθήσεων, απελάσεων και εγκλεισμού, αναλαμβάνοντας το ρόλο του θεματοφύλακα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Ένα χρόνο μετά, η αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική της «αποτροπής» κλιμακώνεται και στρώνει το έδαφος στη ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία προσπαθεί να φορέσει το μανδύα των «αγανακτισμένων γονέων» για να οργανώνει εισβολές κατά των προσφυγόπουλων στα σχολεία, αλλά και να επιτίθεται στα νησιά εναντίον των προσφύγων. Οι δολοφόνοι του Π. Φύσσα κυκλοφορούν ελεύθεροι, η δίκη συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο, ενώ η αστυνομία δίνει ξανά κάλυψη στις συνάξεις των νεοναζί.
Ένα χρόνο μετά, η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων κινείται με ρυθμούς χελώνας με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες είτε να εγκλωβίζονται είτε να πληρώνουν ολόκληρες περιουσίες για να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους.
Ένα χρόνο μετά, οι πρόσφυγες παραμένουν κοινωνικά αποκλεισμένοι.
Ένα χρόνο μετά, τα παιδιά των προσφύγων είναι αποκλεισμένα από την εκπαίδευση και υφίστανται ρατσιστικούς διαχωρισμούς.
Ένα χρόνο μετά, ο κοινός αγώνας ντόπιων,  προσφύγων και μεταναστών απέναντι στην φτώχεια και την εξαθλίωση που παράγει η μνημονιακή διαχείριση της κυβέρνησης σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ.
Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας, μπροστά σε μια χρονιά με απειλές της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κινήματα απ’ όλη την Ευρώπη που δίνουν τη μάχη κατά του ρατσισμού, της ανόδου της ακροδεξιάς, του πολέμου και της άγριας λιτότητας, δίνουν κοινό αγωνιστικό ραντεβού στις 18 Μάρτη 2017, γιατί η πηγή της εκμετάλλευσης είναι κοινή. 
Σε δεκάδες ευρωπαικές πόλεις καλούνται κινητοποιήσεις:
·                       Ενάντια στον ρατσισμό και τη στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών.
·                       Ενάντια στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή
·                       Για την κατάργηση της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας και των επιμέρους αντίστοιχων συμφωνιών.
·                       Ενάντια στις αντιπροσφυγικές κυβερνητικές πολιτικές των χωρών της ΕΕ.
·                       Ενάντια στο Δουβλίνο 3.
·                       Για να μπει φραγμός στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς.
·                       Για να ανοίξουν τα σύνορα σε πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες και να σταματήσουν οι απελάσεις.
·                       Να κλείσουν τα στρατόπεδα και να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες μέσα στον οικιστικό ιστό.
·                       Για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλες-ους. Για ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
·                       Ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Αντιφασιστική - Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς


Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Ομαδοποίηση κλάδων και ειδικοτήτων στην ΔΕ

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                            Θεσσαλονίκη   28 -2- 2017
Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                 
e-mail: gelmeth3@gmail.com

Ομαδοποίηση κλάδων και ειδικοτήτων στην ΔΕ

Σχετικά με την πρόταση του ΙΕΠ για την ομαδοποίηση κλάδων και ειδικοτήτων στην ΔΕ  θέλουμε να επισημάνουμε ότι  εντάσσεται στην συνολική προσπάθεια του υπουργείου με  τα συνεχόμενα μέτρα που επιβάλλει για την μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα πλαίσια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, των  μνημονιακών δεσμεύσεων και επιλογών. Επιδιώκεται μείωση του αριθμού των απαιτούμενων αναπληρωτών και της πίεσης για μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Στοχεύει στην διαχείριση του «πλεονάζοντος» εκπαιδευτικού προσωπικού από τις αλλαγές που προωθεί στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.
Μαζί με την χαοτική και συνεχώς ανακυκλούμενη από πιέσεις επιστημονικών και όχι μόνο ομάδων και παραγόντων διεύρυνση των αναθέσεων,  την εποχή της ταχύτατης εξέλιξης των επιστημών εισάγει την λογική «όλα για όλους» ή καλύτερα «ο κάθε εκπαιδευτικός διδάσκει οπουδήποτε και οτιδήποτε» με προφανή αρνητικά εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά αποτελέσματα.
Διευκολύνει την ήδη αυξανόμενη κινητικότητα των εκπαιδευτικών, διαταράσσει και επαναπροσδιορίζει την έννοια της «αρχαιότητας» στο σχολείο που θα επηρεάσει όλο το φάσμα των τοποθετήσεων, αποσπάσεων και μεταθέσεων.
Αυτά δεν αναιρούν την ανάγκη για μια ορθολογική, επιστημονική και δημοκρατικά αναθεωρημένη λίστα ειδικοτήτων, πχ εκεί όπου υπάρχει ταύτιση πρώτης και δεύτερης ανάθεσης .
Προϋπόθεση όμως για αυτή τη αναθεώρηση  είναι να πραγματοποιηθεί σε άλλο πλαίσιο και σε αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή με επαναφορά του ωραρίου, μείωση του αριθμού των παιδιών στο τμήμα, επαναφορά ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, πραγματική μείωση των μαθητών σε τμήματα με ΕΜΔ, επαναφορά του ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων, ουσιαστική λειτουργία των υποστηρικτικών θεσμών, δημοκρατική επιστημονική αναθεώρηση ΑΠ και βιβλίων, μαζικούς διορισμούς, επαναφορά των «κομμένων» μαθημάτων στο Γυμνάσιο κ.ο.κ.
Συνεπώς καλούμε το ΙΕΠ και το υπουργείο να αποσύρει την συγκεκριμένη εγκύκλιο και να την επαναφέρει για συζήτηση στο βαθμό που  θα ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική πολιτική σε όφελος των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιάννης Λαθήρας                                       Νίκος Παλάντζας


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕ& ΔΕ: Στη συναίνεση κυβέρνησης για την αντιεκπαιδευτική πολιτική εμείς απαντάμε με αγώνα για την ανατροπή της!

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ
ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ ΚΑΙ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Καλλώνη Σταύρου, Τσαγκαράτου Αιμιλίας, Μπαχτή Άννας, Χρίστου Σόφη

5 Μάρτη 2017
Στη συναίνεση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για την αντιεκπαιδευτική πολιτική εμείς απαντάμε με αγώνα για την ανατροπή της!

η κυβέρνηση μέσω του υπ. Παιδείας Γαβρόγλου και του πρώην υπουργού Φίλη, επιλέγει Διαμαντοπούλου και Φορτσάκη ως συνομιλητές αφού όπως δηλώνουν «η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να περάσει»…
Την Τρίτη 7 Μάρτη πραγματοποιείται στην Αθήνα  εκδήλωση- συζήτηση για την παιδεία στην οποία θα παρουσιασθεί το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Λιάκος, «Από Παιδείας άρξασθαι. Έκθεση του εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία». Μαζί με τον αρχιτέκτονα του διαβόητου «εθνικού διαλόγου», στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν ο νυν υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου με τους πρώην υπουργούς Νίκο Φίλη,  Άννα Διαμαντοπούλου, τον υπεύθυνο του τμήματος Παιδείας της ΝΔ Φορτσάκη και τη Μαρία Ρεπούση πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ.
Στην προσπάθεια να περάσουν και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου και οι συντηρητικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, επιστρατεύεται όλο το πολιτικό προσωπικό. Πρέπει επιτέλους να ξεμπερδεύουν με ότι κρατάει όρθιο το δημόσιο σχολείο, με το ίδιο το DNA όλων αυτών των κατακτήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος στη χώρα μας που μπαίνει στο μάτι του αστικού μπλοκ και του συστήματος. Όλοι οι παραπάνω έχουν  συνδέσει το όνομά του με τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της εκπαίδευσης: η Άννα Διαμαντοπούλου με την υλοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ του 2011 και το κύμα συγχωνεύσεων και κλεισίματος σχολείων και την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών. Ο Φορτσάκης ως εκπρόσωπος της ΝΔ με τις διαθεσιμότητες χιλιάδων εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης.
Το ένα χέρι λοιπόν νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο, και  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσω του νυν υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου και του πρώην υπουργού Φίλη, επιλέγει τη Διαμαντοπούλου και τον Φορτσάκη ως ισότιμους συνομιλητές σε ένα πάνελ που θα διαλαλήσει όλη τη νεοσυντηρητική πραμάτεια του συστήματος για την εκπαίδευση, αφού όπως δηλώνουν και οι ίδιοι «η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να περάσει». Ο Λιάκος, του οποίου το βιβλίο παρουσιάζεται, το δηλώνει καθαρά:
«Το ζήτημα μιας ριζικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει έρθει στο προσκήνιο. Υπάρχουν κοινοί πολιτικοί τόποι ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που αφορούν το δέον γενέσθαι»; Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό. Εξάλλου το απέδειξαν το καλοκαίρι του 2015, όταν όλοι μαζί σήκωναν το χέρι στη Βουλή και ψήφιζαν  το τρίτο μνημόνιο, όταν όλοι τους ορκίζονται στα ιερά ευαγγέλια της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ για την εκπαίδευση.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη: αυτά που πρόκειται να νομοθετήσει  στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων με τα μέτρα για τη β’ αξιολόγηση που συζητάει αυτές τις μέρες με τα «τεχνικά κλιμάκια» των θεσμών, θα είναι τόσο σκληρά, που χρειάζεται τη συμφωνία και τη στήριξη όλων των δυνάμεων του αστικού μπλοκ. Όπως χρειάζονται και τη δική μας συναίνεση, τη συναίνεση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, στην προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» από εκείνον της ισοπέδωσης  όλων εκείνων των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του εκπαιδευτικού και του εργατικού κινήματος στη χώρα μας με στόχο την επιβίωση του συστήματος και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Όμως εμείς τους δηλώνουμε για μια ακόμα φορά, όπως έχουμε κάνει τόσες φορές στο παρελθόν: Εμείς δεν συναινούμε! Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου και των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων όλων των παιδιών, στον αγώνα μέχρι την τελική ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης- ΕΕ – ΔΝΤ.


Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Συλλαλητήριο της Πέμπτης 2 Μάρτη, 6μμ, Προπύλαια: ΟΧΙ στα νέα μέτρα, το 4ο μνημόνιο

Συλλαλητήριο της Πέμπτης 2 Μάρτη, 6μμ, Προπύλαια: ΟΧΙ στα νέα μέτρα, το 4ο μνημόνιο, την κοινωνική βαρβαρότητα που επιβάλλουν κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφάλαιο!


ΟΧΙ στα νέα μέτρα, το 4ο μνημόνιο, την κοινωνική βαρβαρότητα που επιβάλλουν
κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφάλαιο!
Έξω η τρόικα
 Ο λαός οργανωμένος να βγει στο προσκήνιο
Συλλαλητήριο Πέμπτη 2 Μάρτη, 6μμ, Προπύλαια
Σε μια ακόμα κακόγουστη παράσταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές, οι κόκκινες γραμμές κατέρρευσαν ξανά και ο «έντιμος συμβιβασμός» προμηνύει νέα δυσβάστακτα μέτρα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τη νεολαία. Η τρόικα καταφτάνει πάλι στην Αθήνα προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη που δεν αποτελεί μόνο έναν νέο γύρο μέτρων, αλλά και την επίσημη θεσμοθέτηση ενός καθεστώτος διαρκούς ευρωμνημονίου. Εξάλλου αυτό απαιτούν σύσσωμοι ο ΣΕΒ, τα ΜΜΕ και όλα τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο προκειμένου «να κλείσει τώρα η αξιολό­γηση».
Η συμφωνία έχει την πλήρη έγκριση όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και του ΔΝΤ, όπως και των ΗΠΑ, καταδεικνύοντας το γεγονός πως οι όποιες διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή που δεν είναι άλλος από τα νέα σφαγιαστικά μέτρα και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη ασήκωτα βιώνει η εργατική τάξη και ο λαός.
Η Κυβέρνηση μέσα από έναν κυκεώνα δηλώσεων κάνει λόγο για επιτυχία προκειμένου να ενισχύσει το κλίμα αμηχανίας και αναμονής. Ωστόσο η συμφωνία του eurogroup προβλέπει την πρωτοφανή πρακτική προνομοθέτησης μέτρων για μετά το 2018, αιματηρά πρωτογενή πλεονάσμα­τα 3,5%, νέους φόρους ακόμα και για τους ανέργους, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, ομαδικές απολύσεις και άλλα βάρβαρα μέτρα, που θα «εξειδικευτούν» από τα τεχνικά κλιμάκια, για την επιστροφή των οποίων «πάλεψε» η κυβέρνηση!
Το μεγάλο ζητούμενο τώρα είναι να βγει στο προσκήνιο το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, διεκδικώντας τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και κεφαλαίου.
Πρώτος σταθμός είναι το πανεργατικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη 2 Μάρτη στις 6 μμ στα Προπύλαια. Την συμμετοχή τους έχουν ήδη δηλώσει μια σειρά σωματείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εργατικές λέσχες, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής, άλλες αγωνιστικές συλλογικότητες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη(Άγαλμα Βενιζέλου, 6μμ) από το Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.
·                     Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, κάθε αγωνιστική συλλογικότητα, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 2 Μάρτη, για να ξεπεραστεί και έμπρακτα η αδράνεια. Να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητι­κού συνδικαλισμού, που πραγματοποιεί συναντήσεις με …το ΔΝΤ, όπως η ΓΣΕΕ πριν μερικές μέρες.
·                     Καλούμε τα σωματεία, τις αγωνιστικές συλλογικότητες, τους ταξικούς συνδικαλιστές να μετατρέψουν την Τρίτη 28 Φλεβάρη σε μέρα πανεξόρμησης και προπαγάνδισης του συλλαλητηρίου στους χώρους δουλειάς, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στις γειτονιές.
·                     Θέτουμε την ανάγκη της οργάνωση 24ωρη Γενικής Απεργίας μέσα στο Μάρτη για να μην περάσει η 2η αξιολόγηση και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
·                     Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αντιστάσεις σε διάφο­ρους χώρους δουλειάς και κλάδους. Τις καθαρίστρι­ες του ΕΜΠ με τις 48ωρες απεργίες, τις εργάτριες και τους εργάτες στο ερ­γοστάσιο της Σκοτ, τις απεργίες σε Μετρό- ΗΣΑΠ-Τραμ, τις απεργίες τωνυγειονομικών και των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία. Τους αγώνες των συμβασιούχων των δήμων, τις κινητοποιήσεις τωνμπλοκάκηδων και των αυτοαπασχολούμενων, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς κλπ. Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων θα συμβάλλει ώστε οι διάσπαρτοι αγώνες να συντονιστούν και να ενωθούν με τους αγώνες για την ανατροπή της κλιμακούμενης επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-εργο­δοσίας.
Η γραμματεία της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό


Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Nα μην περάσουν τα νέα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης –EE-ΔΝΤ

Εύγε στην κυβέρνηση για τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις!

Γ΄ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                Θεσσαλονίκη   28 -2- 2017
Πρ. Κορομηλά 51
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143                                 
e-mail: gelmeth3@gmail.com

Nα μην περάσουν τα νέα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης –EE-ΔΝΤ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού μας !
Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται η κακόγουστη παράσταση της «διαπραγμάτευσης
κυβέρνησης –θεσμών» Για άλλη μια φορά καταρρέουν οι δήθεν «κόκκινες γραμμές».
    Για άλλη μια φορά ο «έντιμος συμβιβασμός» θα φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων,
των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων νέα δυσβάστακτα μέτρα, το κόστος των οποίων θα πληρώσει ο λαός, παρά την θριαμβολογία των δήθεν «αντισταθμιστικών» μέτρων.
Ετοιμάζονται να κατεβάσουν ακόμη χαμηλότερα το αφορολόγητο,  που σημαίνει δραστική μείωση του εισοδήματός μας, να κατακρεουργήσουν ακόμη περισσότερο τις συντάξεις (προσωπική διαφορά), να κατεδαφίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, να επιβαρύνουν επιπλέον με μέτρα τα πενιχρά εργατικά και λαϊκά εισοδήματα!
Ταυτόχρονα στο στόχαστρό τους είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τα
συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και η παραπέρα υπονόμευση
 των συνδικάτων!
 Παλιά και νέα  μνημόνια και μέτρα θέτουν σε κίνηση τον δημοσιονομικό κόφτη παντού,
σχεδιάζουν νέο υποκατώτατο μισθό, αυξάνουν την ανεργία, τις ελαστικές μορφές εργασίας,
προχωρούν στην αρπαγή της λαϊκής κινητής και ακίνητης περιουσίας μέσω των
ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Συνεχίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων παραδίνοντας τις δημόσιες παραγωγικές
 επιχειρήσεις και τον δημόσιο πλούτο στο εγχώριο και ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο.
Παράλληλα υπερφορολογούν την μικρομεσαία αγροτιά, επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής
ξεκληρίζοντας με τον τρόπο αυτό την φτωχή αγροτιά από την αγροτική παραγωγή. Η ίδια
σκληρή αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους
αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες.
Αυτή η πολιτική που εκπορεύεται από το κουαρτέτο των δανειστών και εφαρμόζεται πιστά
από την κυβέρνηση, ενισχύει και διευρύνει τα προνόμια και την ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου το οποίο είναι και το μοναδικό που αποκομίζει κέρδη από αυτήν την βάρβαρη
 πολιτική.
Για αυτό ο ΣΕΒ, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, οι τραπεζίτες και άλλα τμήματα του μεγάλου
κεφαλαίου πανηγυρίζουν .
Η κυβερνητική πολιτική στηρίζει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, παίρνει μέτρα
ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας του, ενώ από την άλλη τσακίζει και συστηματικά απαξιώνει τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα.
Είναι φανερό ότι η καταστροφική αντιλαϊκή αυτή πολιτική βρίσκει πρόσφορο έδαφος να
υλοποιηθεί αφού οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος δεν αντιδρούν στην επίθεση και ουσιαστικά  διευκολύνουν το πέρασμα αυτής της πολιτικής.
Παρά τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα από την
βάση, τους χώρους δουλειάς και τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει και οφείλει να
διαμορφώσει τους όρους για μια μεγάλης έκτασης αντεπίθεση, για να μην υλοποιηθούν τα
μέτρα που περιλαμβάνονται στα πλαίσια της β΄ αξιολόγησης αλλά και αυτά που
προβλέπονται για μετά την λήξη του προγράμματος που η κυβέρνηση αποδέχτηκε και σε
λίγες μέρες θα φέρει στην Βουλή για ψήφιση!
Να απαιτήσουμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ομοσπονδιών να συντονιστούν ώστε να γίνει άμεσα  μεγάλη πανεργατική απεργία, πολύμορφος και αποφασιστικός αγώνας για να μη περάσουν αυτά τα μέτρα!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


  Γιάννης Λαθήρας                       Νίκος Παλάντζας